La bala blava

Infotaula d'obra artísticaLa bala blava

Modifica el valor a Wikidata
Tipusfotografia Modifica el valor a Wikidata
Part deApollo 17 Modifica el valor a Wikidata
CreadorHarrison Schmitt;
Ronald Evans;
Eugene Cernan Modifica el valor a Wikidata
Creació7 desembre 1972
Gènereastrofotografia Modifica el valor a Wikidata
Basat enAS17-148-22727 Modifica el valor a Wikidata

La bala blava és una famosa fotografia de la Terra presa el 7 de desembre del 1972 per la tripulació de la nau espacial Apollo 17 a una distància d'uns 28.968 quilòmetres.[1] Oficialment la fotografia es designa pel codi de la NASA AS17-148-22727, però es coneix pel sobrenom "La bala blava" degut al fet que els astronautes de l'Apollo al moment de retratar la Terra la veien de la mida d'una bala de jugar.

Aquesta fotografia és una de les poques on apareix la Terra completament il·luminada, ja que la nau estava situada entre el Sol i la terra al moment de fer-la, de tal manera que darrere seu quedava el Sol. És l'única fotografia on s'hi veu tota la Terra feta mai per un ésser humà i, de fet, els tres tripulants de la missió són les úniques persones de la història de la humanitat que han vist la Terra plena. No només no estava previst que la missió fes aquesta fotografia, sinó que la quantitat de fotografies que podien fer-se en les missions Apollo era molt limitada i les fotos estaven estrictament planificades a l'agenda i reservades per altres finalitats. No obstant, un membre de la tripulació (mai s'ha pogut aclarir qui) va prendre quatre fotografies per la finestra poc més de cinc hores després de l'enlairament. Aquesta acció no fou comunicada a l'estació de control i no va ser descoberta fins que el tècnic de fotografia Dick Underwood, encarregat de revelar les fotografies de la missió a l'edifici 8 del Centre Espacial Lyndon B. Johnson, va veure-les.[2]

  1. Paolo 13 30th Anniversary: Antarctica Arxivat 2013-12-24 a Wayback Machine. a nasa.gov
  2. Reinert, Al. «The Blue Marble Shot: Our First Complete Photograph of Earth» (en anglès). The Atlantic, 12-04-2011. [Consulta: 7 desembre 2018].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne